Hi ha una frase llatina que diu «Ad astra per aspera» («Pel sender aspre, a les estrelles»). Sense dubte, els nens i nenes sahrauís tenen una vida sense la majoria de comoditats que tenen els nens i nenes a Castelldefels.
Malgrat tot, sense dubte vam demostrar que eren capaços de gaudir com el que més de l'observació del cel amb telescopi i d'una bona nit plena d'estrelles sobre els seus caps...
El divendres 25 d'agost del 2023, organitzat per l'impuls d'un grup d'educadors i educadores voluntaris i solidaris de l'Institut de Ciències de l'Espai de Catalunya, del departament de comunicació i doctorands/es, amb el suport de l'Associació Castelldefels-Sàhara i l'Agrupació Astronòmica de Castelldefels, vàrem gaudir a l'observatori astronòmic de Castelldefels d'una nit d'activitats i observació del cel (la Lluna i Saturn) amb deu nens i nenes sahrauís de Castelldefels, Gavà, St. Vicenç dels Horts i L'Hospitalet.
L'activitat va consistir primer en un taller sobre el Sistema Solar, amb una projecció de diapositives i un taller per l'entorn natural amb els nens i nenes, posteriorment un sopar i, al final, l'observació del cel nocturn amb els telescopis de l'entitat.
Un èxit d'activitat, que no ho hagués estat sense la implicació, l'entusiasme i el saber fer de les quatre persones que van col·laborar de l'Institut de Ciències de l'Espai, Jorge Rivero González, Sofia Sisteré Vinuales, Alba Callejero i Abubakr Ibrahim així com de les famílies d'acolliment dels nens i nenes sahrauís.
Els quatre membres de l'Institut de Ciències de l'Espai que van organitzar l'activitat |
La col·laboració es va realitzar en el marc del projecte Amanar on participa l'Institut de Ciències de l'Espai de Catalunya realitzant activitats amb els nens sahrauís que vénen a passar l'estiu amb famílies d'acollida dins del programa Vacances en Paz, aquí es pot veure més informació
Per donar context, el projecte Amanar: sota el mateix cel (www.galileomobile.org/amanar), és un projecte que té com a objectiu donar suport a les comunitats de refugiats sahrauís utilitzant l'astronomia per augmentar-ne la resiliència, a través del desenvolupament d'habilitats i activitats d'autoempoderament.
- Amanar va sorgir el 2019 - com a col·laboració del projecte GalileoMobile amb l'Institut d'Astrofísica de Canàries, l'Associació Canària d'Amistat amb el Poble Sahrauí (ACAPS), i amb el suport de la Unió Astronòmica Internacional. Durant l'estiu del 2019 es van organitzar activitats pràctiques d'astronomia i visites a observatoris professionals a les Canàries per als nens sahrauís i les seves famílies d'acollida participants del programa Vacances en Pau a Tenerife, Gran Canària i La Palma. L'octubre del 2019, Amanar va organitzar activitats educatives i de formació de professors als camps de refugiats sahrauís i va donar kits de material educatiu. També es va dur a terme un estudi etnogràfic sobre el coneixement tradicional sahrauí del cel. En total, 635 infants, 66 docents i 150 persones del públic en general van participar a les activitats del projecte. Aquí podeu veure un vídeo sobre les activitats a l'estiu de 2019 a les Canàries (https://www.youtube.com/watch?v=mFWBoBae5vY) i un altre sobre les activitats que es van fer a les escoles de Tinduf (https://www.youtube.com/watch?v=LGray070AHI).
- El 2022 el programa d'estiu es va tornar a realitzar a les Canàries (https://www.iac.es/es/divulgacion/noticias/regresan-canarias-las-actividades-del-proyecto-amanar-bajo-el-mismo-cielo) i es va expandir també a la península amb activitats a Madrid (https://cesar.esa.int/index.php?Section=News&Id=256&ChangeLang=es), València, Granada (https://www.iaa.csic.es/noticias/el-proyecto-amanar-visita-calar-alto) i A Coruña amb la col·laboració d'organitzacions d'institut d'astronomia i organitzacions que coordinen el programa de vacances a Pau a cada ciutat.
- Aquest any, l'ICE-CSIC es va unir al programa organitzant un dia d'activitats a la província de Barcelona l'estiu del 2023, a la ciutat de Castelldefels.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada