«Ad astra per aspera» («Pel sender aspre, a les estrelles»)

Hi ha una frase llatina que diu «Ad astra per aspera» («Pel sender aspre, a les estrelles»). Sense dubte, els nens i nenes sahrauís tenen una vida sense la majoria de comoditats que tenen els nens i nenes a Castelldefels.
Malgrat tot, sense dubte vam demostrar que eren capaços de gaudir com el que més de l'observació del cel amb telescopi i d'una bona nit plena d'estrelles sobre els seus caps...
El divendres 25 d'agost del 2023, organitzat per l'impuls d'un grup d'educadors i educadores voluntaris i solidaris de l'Institut de Ciències de l'Espai de Catalunya, del departament de comunicació i doctorands/es, amb el suport de l'Associació Castelldefels-Sàhara i l'Agrupació Astronòmica de Castelldefels, vàrem gaudir a l'observatori astronòmic de Castelldefels d'una nit d'activitats i observació del cel (la Lluna i Saturn) amb deu nens i nenes sahrauís de Castelldefels, Gavà, St. Vicenç dels Horts i L'Hospitalet.
L'activitat va consistir primer en un taller sobre el Sistema Solar, amb una projecció de diapositives i un taller per l'entorn natural amb els nens i nenes, posteriorment un sopar i, al final, l'observació del cel nocturn amb els telescopis de l'entitat.
Un èxit d'activitat, que no ho hagués estat sense la implicació, l'entusiasme i el saber fer de les quatre persones que van col·laborar de l'Institut de Ciències de l'Espai, Jorge Rivero González, Sofia Sisteré Vinuales, Alba Callejero i Abubakr Ibrahim així com de les famílies d'acolliment dels nens i nenes sahrauís. 


Els quatre membres de l'Institut de Ciències de l'Espai que van organitzar l'activitat
















 
La col·laboració es va realitzar en el marc del projecte Amanar on participa l'Institut de Ciències de l'Espai de Catalunya realitzant activitats amb els nens sahrauís que vénen a passar l'estiu amb famílies d'acollida dins del programa Vacances en Paz, aquí es pot veure més informació
Per donar context, el projecte Amanar: sota el mateix cel (www.galileomobile.org/amanar), és un projecte que té com a objectiu donar suport a les comunitats de refugiats sahrauís utilitzant l'astronomia per augmentar-ne la resiliència, a través del desenvolupament d'habilitats i activitats d'autoempoderament.
  • Amanar va sorgir el 2019 - com a col·laboració del projecte GalileoMobile amb l'Institut d'Astrofísica de Canàries, l'Associació Canària d'Amistat amb el Poble Sahrauí (ACAPS), i amb el suport de la Unió Astronòmica Internacional. Durant l'estiu del 2019 es van organitzar activitats pràctiques d'astronomia i visites a observatoris professionals a les Canàries per als nens sahrauís i les seves famílies d'acollida participants del programa Vacances en Pau a Tenerife, Gran Canària i La Palma. L'octubre del 2019, Amanar va organitzar activitats educatives i de formació de professors als camps de refugiats sahrauís i va donar kits de material educatiu. També es va dur a terme un estudi etnogràfic sobre el coneixement tradicional sahrauí del cel. En total, 635 infants, 66 docents i 150 persones del públic en general van participar a les activitats del projecte. Aquí podeu veure un vídeo sobre les activitats a l'estiu de 2019 a les Canàries (https://www.youtube.com/watch?v=mFWBoBae5vY) i un altre sobre les activitats que es van fer a les escoles de Tinduf (https://www.youtube.com/watch?v=LGray070AHI).
  • El 2022 el programa d'estiu es va tornar a realitzar a les Canàries (https://www.iac.es/es/divulgacion/noticias/regresan-canarias-las-actividades-del-proyecto-amanar-bajo-el-mismo-cielo) i es va expandir també a la península amb activitats a Madrid (https://cesar.esa.int/index.php?Section=News&Id=256&ChangeLang=es), València, Granada (https://www.iaa.csic.es/noticias/el-proyecto-amanar-visita-calar-alto) i A Coruña amb la col·laboració d'organitzacions d'institut d'astronomia i organitzacions que coordinen el programa de vacances a Pau a cada ciutat.
  • Aquest any, l'ICE-CSIC es va unir al programa organitzant un dia d'activitats a la província de Barcelona l'estiu del 2023, a la ciutat de Castelldefels.

Comentaris