Sobre l'Associació Castelldefels-Sàhara

Hi ha nens i nenes que viuen a llocs on només poden conèixer els rius, les muntanyes, el mar, les joguines, etc. en els llibres escolars que els hi arriben. El poble sahrauí viu a l’exili, en un país estranger, en unes condicions molt dures i molt lluny de casa seva, des de l’any 1975.

Al voltant de 200.000 persones viuen organitzades en campaments situats a la regió algeriana de Tindouf, en un desert àrid, pedregós, amb poca sorra, on no creix res, ni herbes, ni arbres, i que sembla un infern. En àrab se li diu “hamada” aquest tipus de terrenys. Als països àrabs, quan es desitja a algú "el pitjor dels inferns", se’ls envia a la hamada, ja que en aquestes zones s'arriben a assolir temperatures molt elevades.

Per tot això, els nenes i nens sahrauís viuen en unes condicions de vida extremes, amb temperatures molts cops superiors als 50 graus a l’estiu i molt baixes a les nits de l’hivern. No tenen aigua corrent i fins fa molt poc temps no tenien tampoc llum a les cases. Depenen molt de l’ajuda internacional, i la mateixa sovint no es gaire generosa. Cada vegada els hi arriba menys menjar i tampoc tenen medicaments bàsics, ni tan sols per curar un mal de cap i són les nenes i nenes els que més ho pateixen.

L’associació Castelldefels Sàhara som una associació que busca famílies catalanes que vulguin acollir a nenes i nens sahrauís durant els mesos d’estiu. Amb aquest acolliment les nenes i nenes poden conèixer a les nenes i nenes d’aquí, i poden veure el mar, les muntanyes, els rius per primera vegada. Podran anar al metge i saber si tenen bona salut i, molt important, poden jugar amb nenes i nens com vosaltres. La resta de l’any fem campanyes de divulgació i de captació de recursos per portar a terme projectes d’ajuda solidaris per a la població sahrauí més vulnerable que viu als campaments.



Foto: Ramon Josa




 

Comentaris